Filmmusik

De flesta har nog svårt att tänka sig att se en film utan filmmusik. Visst skapas det emellanåt filmer som saknar musik men de har ofta en mer seriös ton och når vanligtvis inte någon större publik. Dagens storfilmer har många gånger specialproducerad musik som komponerats särskilt för filmen. Det mest kända exemplet för detta är Sagan om Ringen. Musiken är så imponerande vacker och populär att musikalbum säljs separat från filmen. Syftet med musik i filmer är att höja stämningen, förstärka samt ackompanjera handlingen men är också mycket viktig för det konstnärliga uttrycket.

Filmmusikens början

Vid filmens födelse anlitades musiker för att spela live. Anledning var att den tidens projektorer var högljudda och musiken skulle med andra ord överrösta maskinen. Med tiden ville regissörerna ha originell musik som skrivits speciellt för filmen. Den första filmen med originell musik, åtminstone delvis, var en fransk film ”The Assassination of the Duke of Guise” från 1908. Tyska regissörer var också tidiga med originell musik i sina filmer såsom ”Nosferatu” från 1922 och ”Die Nibelungen” från 1924. Några av filmhistoriens bästa filmmusik skapades redan under 30-talet för de legendariska filmerna ”Svindlande Höjder”, ”Robin Hoods äventyr”, ”Trollkarlen från OZ” samt ”Borta med vinden”.

Enkel musik

Det är inte alltid nödvändigt med komplicerad och utstuderad musik för att skapa rätt stämning för en film. Kompositören Daniel Pemberton menar att enkel musik kan ge samma effekt som bland annat i de kända filmerna ”The Awakening” från 2011, ”Inception” samt ”Halloween”. Det är inte bara filmmusik som kan vara enkel utan även kontroll över din elförbrukning. Vi använder el hemma för allt från elbilsladdning, titta på tv och film och vitvaror i köket men ser inte fram mot elräkningen. Hos Tibber kommer du få bättre kontroll på din elförbrukning och med Tibber appen får du all den hjälp du behöver för att sänka din elförbrukning. Med appen kan du göra ditt hem smartare genom att koppla upp delar av ditt hem samt kontrollera både elbilsladdning samt uppvärmning. Du kan även jämföra andra elbolag hos https://tibber.com/se/ och när du byter elbolag till Tibber får du cirka 13.4 procent billigare el plus hundra procent förnybar el (vindkraft, vattenkraft samt solceller från privata hem).

Populärmusik i filmer

Det är inte all musik i filmer som är specialskriven. Det har blivit mer och mer vanligt att även använda populära låtar från från rock- eller popgenren. Ett bra exempel på en sådan film är ”Guardians of the Galaxy”. Filmen hade en blandning av populära låtar från 70-talet men även originalmusik som komponerats av Tyler Bates. Den kombinationen blev otroligt lyckad. Dagens filmmusik är fantastiskt bra. Storfilmer har numera lika storslagen musik som i exempelvis ”Mitt Afrika” och ”Dansar med vargar” medan i ”Matrix” har musiken anpassats till filmens handling och actiontema som bland annat Rob Zombies låt ”Dragula”.

Rekommenderade artiklar