Musikintrument

För att skapa musik krävs det att man kan spela ett eller flera instrument. I den här delen får du veta mer om några musikinstrument.

Gitarr

Att spela gitarr är något som många stöter på någon gång i livet. Vi får en gitarr i famnen redan på mellanstadiet eller högstadiet under musiklektionerna. Det finns flera olika sorters gitarrer, till exempel den akustiska gitarren och elgitarren. En gitarr är ett sorts stränginstrument som har en resonanslåda. Gitarren har sex strängar och behöver stämmas för att de ska få rätt ton. Den moderna gitarren tros ha sitt ursprung i Spanien där man spelat gitarr sedan 1200-talet.

Piano

Ett annat vanligt instrument men som inte får plats i allas vardagsrum är pianot. Pianot är ett musikinstrument som går under kategorin klaverinstrument. Ett vanligt piano har 88 stycken tangenter. Första gången man konstruerade ett piano var år 1709. Innan dess fanns det liknande instrumentet cemalo. Numera finns det även elpianon, även så kallade synthar som blev vanligt på 1980-talet. Dessa elpianon tar inte lika stor plats som ett klassiskt piano, därför är det bra att börja spela på ett elpiano om du vill lära dig att spela piano.

Trummor

Ett annat grundläggande instrument inom musiken är trummorna. En trumma är ett sorts slaginstrument som ingår i instrumentgruppen slagverk. Trummor består av ett membran, alltså ett sorts skinn som spänns över en cylinder. Den finns trummor man slår på med händerna, men det finns också trumpinnar. Trumman är en av världens äldsta instrument och man har sedan långt tillbaka i tiden använt trummor för att skapa musik. Förutom att man använder trummor för att skapa musik så har man även använt trumman för att kommunicera.

Rekommenderade artiklar