Olika musikgenrer

Sedan musikens allra första toner kom så har den utvecklats i takt med mänskligheten. I den här delen får du veta mer om några av våra mest populära musikgenrer.

Rock

Rockmusiken anses vara en vår tids viktigaste rörelser. Både musikaliskt och kulturellt. Rockmusiken uppkom någon gång på 1950-talet och är därför en relativt ny genre. Rockmusiken är oftast förknippad med olika tidsåldrar. Till exempel så är rock n roll förknippat med 50-60 tal, glamrocken förknippad med 80-talet och grunge förknippad med 90-tal. Rockmusiken har många subgenrer och kan låta lite olika. Men det rockmusik har gemensamt är att musiken framförs av instrument och av ett band.

Pop

Pop är en förkortning av ordet populärmusik. Genren uppstod mot slutet av 1950-talet och var en lite snällare version av rocken. Popmusiken fick sitt stora genomslag i Storbritannien och med gruppen the beatles. Precis som med rock kan popmusik blandas med andra genres. Det som definierar popmusik är att det är en kommersiellt gångbar musik och är den sortens musik de allra flesta kan ta till sig av och tycks om av de stora massorna. Popmusik framförs både av soloartister, men också av grupper.

Country

Men innan rocken och popen kom så fanns bland annat countrymusiken. Countrymusiken är inspirerad av folkmusik, blues och gospel och uppkom i början på 1900-talet i den amerikanska södern. Den moderna countrymusiken går idag mot det lite mer poppiga hållet men det finns subgenres som är mer folkliga och andliga som den var när den först uppkom för omkring 100 år sedan. Några instrument som är vanliga i countrymusik är banjo, gitarr, munspel, fiol och mandolin.

Hip hop

Hip hop musiken uppkom någon gång på 1970-talet i USA. Musiken känns igen med dess rytmik och sång som framförs av rap som är en snabb sångteknik som blandas med tal. Budskapen i många hip hop låtar är råa och ärliga med dess beskrivningar av en tuff bakgrund.

Elektronisk musik

Elektronisk musik, elektronisk dansmusik eller dansmusik som det också kan kallas för är den sortens musik som är typisk för vår tid. Den elektroniska musiken uppkom i samband med att datorerna utvecklades och numera har vi en hel katalog av instrument i våra musikprogram på datorn att det inte längre är nödvändigt att spela fysiska instrument. Elektronisk musik går i ett snabbt tempo och spelas gärna på dansgolv runt om i hela världen.

Rekommenderade artiklar