Tips kring musik på begravning

Det är väldigt mycket att tänka på kring en begravning och vad den ska innehålla. Det är praktiskt och bra ur flera avseenden att använda dig av en begravningsbyrå när du ska planera och anordna en begravning. Det finns en bra begravningsbyrå i Göteborg om du bor där. När du anlitar en begravningsbyrå i Göteborg kan de hjälpa dig att ordna ett vackert och fint avsked av din anhörige. De kan även bistå med hjälp kring alla frågor och funderingar som du kan tänkas att ha i samband med begravningen.

Olika regler beroende på begravningsform

En sak som du står inför när det kommer till begravningen är valet av musik. Att spela någon form av begravningsmusik är ett vanligt inslag oavsett om det är en borgerlig eller religiös begravning. Det finns dock olika regler kring musik och begravningar om du exempelvis vill ha en begravning i kyrkan. När det kommer till en traditionell begravning i en kyrka så är det orgelmusik som inleder och avslutar begravningsceremonin. Körsång, solosång eller annan musik är vanligt att ha under själva ceremonin. När det kommer till religiösa begravningar i kyrkan är det även obligatoriskt att ta med minst två psalmer. Tänk på att det kan finnas vissa regler när det kommer till streaming av musik. I vissa lokaler som exempelvis kyrkan är det inte tillåtet att spela upp musik från någon streamingtjänst.

Var kreativ i valet av musik

Musik under en begravning har stor betydelse. Musiken spelar helt enkelt en viktig roll både under religiösa och icke-religiösa begravningsceremonier. Musik kan ge rätt stämning och vara behjälplig med att uttrycka känslor. För att musiken ska passa in bra i ceremonin är det en god idé att välja rätt typ av musik. Med rätt musik menas att välja låtar och musikstycken som passar till både ceremonin men även den person som har gått bort. Ett tips är att försöka vara personlig men också kreativ och tänka utanför boxen när du ska välja musik. Tänk även på att musik inte nödvändigtvis behöver vara dyster och sorgsen utan det kan vara glad musik som livar upp stämningen.

Hitta inspiration till musik

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till musik på en begravning. Om den avlidne hade några speciella önskemål när det kommer till musik är det lämpligt att spela den musiken. Om det inte finns några speciella önskemål kan du välja mer fritt. Du kan även välja musik utefter ett tema eller välja musik som den avlidne lyssnade på mycket eller som symboliserar denne som person. Om du vill ha inspiration kan begravningsbyrån hjälpa till med låtförslag, sedan kan du söka på nätet och få upp svenskarnas favoritlåtar på begravningar.

Rekommenderade artiklar