Jobba som musiker

Om du inte vill stå i centrum och sjunga eller uppträda framför en stor publik finns det andra sätt att jobba med musik. I den här delen går vi igenom några yrkestitlar som jobbar med musik på olika sätt.

Musiker

Musiker är egentligen ett samlingsnamn för många yrkestitlar som jobbar med musik. Men oftast syftar man på en musiker som jobbar med att skapa och ackompanjera musik till andra musiker, eller till sig själva, till exempel genom att kompa en sångare på gitarr. För att börja jobba som musiker krävs det främst att du har talang. Men det kan även vara bra med en utbildning. Det finns flera utbildningar du kan gå på högskolan för att förbättra dina kunskaper som musiker.

Musikproducent

En musikproducent jobbar med att producera musik. Som musikproducent är du ansvarig över inspelningar och är den som leder det konstnärliga ansvaret över produktionen. En musikproducent kan vara med och skriva låten, både dess text och dess musik. För att jobba som musikproducent kan du gå en utbildning på yrkeshögskolan eller folkhögskolan.

Ljudtekniker

En ljudteknikers främsta arbetsuppgifter är att se till att ljudet är bra vid inspelningar och vid konserter. Det finns flera utbildningar på folkhögskolan du kan gå för att få de grundläggande kunskaperna som krävs för att börja jobba som ljudtekniker.

Rekommenderade artiklar